Månedens Vin (6-2013) Tysk Riesling/Rød Victoria

JUNIS VIN
fra den gamle verden

TØR TYSK RIESLING


Uanset skiftende modeluner og strømninger har tysk Riesling bevaret en stor plads i de danske hjerter. Navnene på etiketterne kan stadig være kilometerlange, og smagen svinge fra meget sød til meget tør, men den gode nyhed er, at det ikke mere kun er Rhinen og Mosel, der strømmer den rigtige vej: mod højere kvalitet!


Af HENRIK OLDENBURG

 
19/20
Juliusspital Würzburger Stein Riesling Trocken, 2011, Franken

"Riesling fra Frankens mest berømte vinmark, der ellers er mest kendt for sin Sylvaner. Allerede næsen er præcis, tør og mineralsk, men med tydelige signaler om druesødme og petroleum. Smagen bekræfter med fornøjelse og tilføjer en elegant, velplaceret syre, der både markerer sig og holder sig. Smagen er betydelig mere tør end næsen antyder, faktisk knastør, lang, raffineret og i længden også mere mineralsk, end næsen tydede på. En flot, flot Riesling, tør, stram og personlig og derfor også en drøm til fisk og skaldyr. Og så forskellig fra de fornemste Riesling'er fra Rhinen, Mosel, Nahe, Saar og resten af Tyskland, at den også bekræfter druens alsidighed."
350,00 kr.         www.hjhansen-vin.dk


18,5/20
Weingut von Othegraven, Ockfen Bockstein Riesling Trocken, 2008, Mosel

"Den burde have lov til at skrive
Fuld af finesser på etiketten, men det må den selvfølgelig ikke. Men den er rigere, mere gådefuld og har flere nuancer end langt, langt de fleste tyske Riesling'er. Adressen er det gamle Mosel-Saar-Ruwer, men Ockfener Bockstein er en klassisk vinmark, der er ved at genfinde fordums stolthed. Næsen ligner slet ikke en Riesling. Den er let ristet, med toner, der kun kan komme fra fad, og den minder mere om Chardonnay end om Riesling. Smagen er blød og pikant, nænsomt mineralsk og med en sarthed og finesse, der hæver den helt op på toppen af det store tyske Rieslingbjerg. Men den bliver ved med at smage mere af sig selv end af klassisk tysk Riesling. Den er skabt til kvalificeret hygge. De parfumerede nuancer og den diskrete syre stiller meget store krav til kokken."
240,00 kr.        www.tyskvinklub.dk 

18,5/20
Reichsgraf von Kesselstatt, Nies'chen GG Riesling Trocken, 2010, Ruwer

"Rigsgrevens firma ejer 4,4 ha på stejl skiferjord ved Ruwer. Fantastisk sted med fantastiske muligheder. Det kan man godt smage. Vinen er moden, afklaret og aristokratisk - uden modenhedens sædvanlige svaghedstegn. Tværtimod er den sprællevende, med en ren og raffineret druesmag, der begynder halvtørt, fortsætter med en pikant sødme med små eksotiske nuancer - og slutter langt og tørt, men ikke udtørrende. Det er i det hele taget en vin i balance, let mineralsk og med både charme og karakter. Tør? Nej. Sød? Nej. Dejlig? Ja. Det er en pirrende og udfordrende hyggevin og madvin med forsigtighed, fordi syren er behersket, og vinens karakter tåler hverken ketchup, sennep eller remoulade. Husk at fortælle kokken det!"
299,00 kr.         www.vinoble.dk


18/20
Fritz Allendorf, Rüdesheim Berg Roseneck Riesling, 2011, Rheingau

"Meget finere Riesling-adresse findes ikke, og vinen er
Erstes Gewächs som er det nærmeste, en tysk Riesling kommer på Grand Cru. Den er også noget af en vigtigper i glasset. Den smager forædlet og ophøjet, selv smagsnuancerne er forædlede. Der er spændt ben for ethvert tilløb til vildskab i glasset, selv syren er føjelig, aktiv men føjelig. Druekarakteren vågner forsigtigt i glasset, hvor vinen i det hele taget udfolder sig elegant og selvbevidst, og det samme vil den gøre på bordet: Den vil overtage kommandoen - uden at spille med musklerne, for det behøver den ikke. Men den er også følsom, især syren er følsom, og kokken skal tænke sig godt om."
160,00 kr.       www.tyskvinklub.dk 

18/20
Weingut Tesch, Laubenheimer Kr.one Riesling Trocken, 2011, Nahe

"Den har en mere præcis adresse end Teschs
Unplugged lidt længere nede, men filosofien er den samme. I Kronevinen overdøver personligheden druekarakteren, hvilket er tilgivet, når personligheden er så stærk. Man aner endda en dråbe smukt balancerende sødme, bare et forsigtigt dryp, der slet ikke får glasset til at flyde over, men giver endnu mere personlighed. Man kan diskutere Nahes pågående mineralitet, men elskere af bare lidt udfordrende tyske Riesling'er vil også elske denne vins raffinerede mineralitet, der sammen med den suveræne frugt og den beherskede syre giver en fiskevin i topklasse."
169,95 kr.        www.theis-vine.dk 

18/20
Weingut Joh.Jos.Prüm, Riesling Kabinett, 2011, Mosel

"Finn Klysner - den fine danske kender af tysk vin, kalder Joh.Jos.Prüm for
kongen over hele Moselområdet, set med den lange kikkert, og her er et godt bevis, for selv om adressen er rummelig, er det en statelig Moselvin, næsten nostalgisk i sin elegante vekslen mellem sødmefulde og småtørre nuancer, delikat dirigeret af en lang, diskr.et, velgørende syre. For en gangs skyld en Moselvin, der smager af seriøst håndværk og ikke af turisme og markedsgøgl. Den har Mosels lille fine, charmerende prik på tungen og en jomfruelig renhed i smagen, der også hører Mosel til. Moselvin er festvin, og med en vin som den her er festen sikker på succes. Prægtig til mad, guddommelig uden."
209,95 kr.         www.theis-vine.dk


17,5/20
Weingut Karlheinz Schneider, Felsenheim Riesling Trocken, 2011, Nahe

"Samme producent, samme drue, samme årgang og næsten samme adresse som
Vulkanstein (se herunder) - og alligevel er de vidt forskellige, for Felsenbergs naturlige mineralitet får her fint modspil af en let og yndefuld druesødme, der er lige så slank som flasken. Kombinationen giver en harmonisk, karakterfuld Riesling, der har sødme nok til at overbevise om sin venlighed og syre og mineraler nok til de bedste fisk og skaldyr."
120,00 kr.         www.tyskvinklub.dk 

17,5/20
Weingut Philipp Kuhn, Grosskarlbacher Burgweg Riesling GG Trocken, 2010, Pfalz

"Allerede næsen fortæller, at der er sødme i glasset, og smagen bekræfter med største fornøjelse. Der er også modenhed i glasset, ungdom på dåbsattesten, modenhed i glasset. Frugten er ren og fyldig, syren sen og ubeslutsom - og hele vejen ledsager en mild, men prisværdigt usukr.et sødme. Det er en vin med stor personlighed, men den er svær at lave visitkort til. Trods sin ungdom er den hverken frisk eller ungdommelig, til gengæld har den en charmerende dekadent og udholdende smag, der også tyder på, at den kan gemmes - selv om syren er svær at blive klog på. Vi drak den til sashimi (sushi uden ris), og den opførte sig artigt og perfekt."
175,00 kr.         www.nurwein.dk

17,5/20
Weingut von Othegraven, Kanzem Altenberg Riesling Trocken, 2008, Mosel

"Den traditionelle adresse er Mosel, men vinen kommer af druer fra det tidligere meget anerkendte
Kanzemer Altenberg ved Mosels biflod Saar. Saar betyder gerne mindre mildhed end Mosel - og mere syre, og det har denne vin også. Den smager kontant, tør og mineralsk, den er ikke ude på flirt, men på et trygt varigt forhold, og mange vil elske dens konsekvente stil og tørre sindelag - også jeg. Herlig madvin."
280,00 kr.        www.tyskvinklub.dk   


17/20
Fritz Allendorf, Rüdesheimer Berg Rotland Riesling Spätlese Trocken, 2009, Rheingau

"Den er
Trocken, men har plads til en kælen, utør indledning, og tørheden bliver aldrig overvældende. Det gør ikke noget. Den har både stil, charme og karakter til at strække sig fra hygge og aperitif til fisk og mange lettere kødretter. Den har også en fin adresse, for Rüdesheim har Rhinens fineste humør, og vinen er lavet af druer fra det statelige Rüdesheimer Berg. Der er heller ikke noget i vejen med dens humør. Og med den milde charme, der sammen med den beherskede tørhed gør den til en mindeværdig hyggevin og en glimrende madvin."
95,00 kr.         www.tyskvinklub.dk

17/20
Weingut Posthof Doll & Göth, Gau-Bischofsheimer Kellersberg Riesling Spätlese Trocken,  2011, Rheinhessen

"Vi er i landet med de lange vinnavne, men det er meget værre, at vi er i Rheinhessen, Liebfraumilchens hjemland og hermed fødested for alle Rieslingluderes moder. Ja, det er uretfærdigt over for de sande i troen, og denne milde og bløde vin er både ærbar og karakterfuld, syren er moderat og friskheden betydelig. Den er bedre i længden end i dybden, tør med en lille forsigtig sødme - og den er lige så langt fra banal Liebfraumilch, som en engel er fra en skøge. Den udvikler en fin, lille anissmag i glasset og er rigtig dejlig uden videre og fin nok til at klare en fin fisk."
110,00 kr.       www.tyskvinklub.dk

17/20
Weingut Heinz Schneider, Sobernheimer Domberg Riesling, 2008, Nahe

"Slank, stram, mineralsk - som man forventer en af Nahevin. Den er uden prædikat og angivelse af tørhed, som for de bedste producenter i Nahe betyder, at den er, som den skal være, ren  i smag, fast i struktur, tør og beslutsom - med en hårfin sødmefuld stråle og mineralsk syre for resten. For den gode kok spiller den med fornøjelse med til alle fiske/skaldyrsretter, hvis kokken også gør det. Uden mad giver den et glas udfordrende hygge for kendere."
110,00 kr.       www.tyskvinklub.dk

17/20
Weingut Tesch, Riesling Trocken Unplugged, 2011, Nahe

"
Unplugged  betyder som bekendt på moderne musiksprog, at strømmen er taget, så guitaristen ikke kan bruge sin forstærker, men må erstatte teknik med håndværk for at blive hørt. Teschs filosofi er den samme: Håndværk frem for teknik. Det er den ægte vare, der betyder noget, og den ægte vare er heldigvis også i flasken: Tør, ren, blød og mineralsk - og hermed klassisk Nahe for en Riesling Trocken. Den er især overbevisende i sin renhed og konsekvens. Den behøver ikke puste sig op, den er sig selv, og det er den tilfreds med. Det kan vi også være. Den er dejlig og alsidig som madvin, tør og med velfungerende syre."
129,95 kr.        www.theis-vine.dk

17/20
Weingut von Hövel, Scharzhofberg Saar Riesling Spätlese Feinherb, 2008

"Betegnelsen Feinherb deler - som så meget andet - de tyske vande. Den er kunstig, konstrueret for at betegne en vin, der var mellem halbtrocken og trocken, somme tider endda på den søde side af halbtrocken - og halløjet har ikke gjort det lettere for vindrikkere over hele kloden at aflæse på en tysk etiket, om vinen i flasken er sød, halvsød, halvtør eller tør. Skidt med det: Denne Feinherb fra Saar er mild, venlig, let mineralsk, meget karakterfuld og mere sød end tør, når man tænker på mad. Men så skal man bare tænke asiatisk, for den vil være en drøm til mange af de traditionelt krydrede retter, både til indonesisk, thais, kinesisk og ikke mindst til japansk: sushi og sashimi. Ikke et øje vil være tørt. Heller ikke glasset."
149,95 kr.        www.eriksorensenvin.dk

17/20
Reichsgraf von Kesselstatt, Kaseler Riesling Trocken, 2011, Mosel

"Lys, aromatisk og lidt mineralsk. Stilen er tør, med hang til lidt sødme, men en velplaceret, afsluttende syre tager sig kærligt af sødmen, bogstaveligt talt, for de omfavner hinanden og beslutter sig til at enes helt ud på middagsbordet. Kombinationen af druekarakter, sødme og syre gør den perfekt til sushi/sashimi. Men den spænder lige fra kvalificeret hygge til udsøgte fisk."
165,00 kr.         www.vinoble.dk

17/20
Weingut Gunderloch, Nierstein Riesling, 2010, Rheinhessen

"Den smager af modenhed, harmoni og fornemhed - selv om den er både ung og frisk. Druekarakteren er lige til at forelske sig i, smagen er sprød, syren præcis, og sødmen spiller fint med. Den lidt buttede krop bekræfter fornemheden. Den er slank og elegant, sødmefuld og koket - og så er det endda en vin, vi taler om! Det er kun et kort bekendtskab, men spændende, så længe det varer."
169,00 kr.         www.wine.dk

17/20
Weingut Clemens Busch, Marienburg Falkenlay Riesling, 2009, Mosel

"Det er forår og fuglesang for yndere af alfelet Moselvin, der hverken lover at være sød eller tør, men er lidt af hvert. Og er det rent, sart, raffineret, saftigt og ærligt. I glasset får sødmen efterhånden overtaget, og fylden får deller. Det gør den formidabel som hyggevin uden spiselige forpligtelser, men mere besværlig til mad. Mit bedste råd er foie gras - den har lige præcis syre nok til det. Men allerbedst er den som sig selv og drømmen om en sommeraften ved Mosel, gerne tæt ved floden og ved en flaske til."
175,00 kr.        www.nurwein.dk

17/20
Reichsrat von Buhl Riesling Trocken, 2011, Pfalz

"Navnet har karakter, og det har vinen også, mere personlig karakter end druekarakter. For en gangs skyld holder betegnelsen
trocken, hvad den lover: vinen er tør, mere præget af tørrede frugter uden sødme end af mineraler. Det er en vin, der hviler i sig selv, og den hviler godt. Druerne er dyrket økologisk, og  etiketten er symbolsk strammet op - ligesom vinen. Tør, ren, nydelig - og nydelig til mange formål." 
189,95 kr.        www.theis-vine.dk

17/20
Weingut Rüdiger Kröber, Winninger Uhlen Riesling Spätlese, 2010, Mosel

"Klassisk, moden Spätlese med en bred og fornem smag af abrikos og fersken. Den lever stilfuldt op til sit prædikat, men sødmen er fyldig og raffineret, og vinen vil være en succes fra den hyggelige hygge til krydret mad, ikke mindst sushi/sashimi. Syren er svær at blive klog på - den disciplinerede sødme dominerer i glasset."
198,00 kr.       www.vinotheket.dk 16,5/20
Fritz Allendorf, Winkeler Jesuitengarten Riesling Kabinett Trocken, 2008, Rheingau

"Den er både
Kabinett og Trocken, og den lever pænt op til begge etiketter. Kombineret med en ren, mineralsk smag og en udholdende og velplaceret syre er den et skoleeksempel på en moderne Rheingau-Riesling, der er skabt til mad. Den er ikke så indviklet, men den har både en nydelig druekarakter og stor konsekvens i stil. Dejlig fiskevin."
75,00 kr.       www.tyskvinklub.dk

16,5/20
Weingut Karlheinz Schneider, Schlossböckelheimer Vulkanstein Riesling Trocken, 2011, Nahe

"Tør og mineralsk med sprød druesmag og kontant, mineralsk syre. Den har Nahes ranke, stejle personlighed, og da den er nærmest uden sødme er den en fortræffelig madvin. Friskheden er vigtig, så træk op, skænk op - og drik."
95,00 kr.       www.tyskvinklub.dk

16,5/20
Fritz Allendorf, Riesling Charta, 2011, Rheingau

"Her er klassisk Rheingau Rieslings mildhed og modspil, en let pikant sødme og en lang, sprød syre. Men modspillet i glasset er venskabeligt. Vinen er velbalanceret og harmonisk, slank uden at være tynd, venlig uden at være overvenlig. Den er tør nok, og den har syre nok til at klare sig overbevisende på bordet."
95,00 kr.        www.tyskvinklub.dk

16,5/20
Weingut Balthasar Ress "Von Unserm" Riesling Trocken, 2011, Rheingau

"Balthasar Ress, Rheingau og Riesling, der er så klassisk, som det kan blive. Resultatet er også nydeligt, nydelig og artigt, næsten for artigt. Vinen er gennemført ren, blid, uskyldsren, følsom og sart - selv syren er følsom og sart. Den er også næsten for sart til mad, men den er dejlig og artig uden."
130,00 kr.       www.hjhansen-vin.dk

16,5/20
Weingut Villa Heynburg, Riesling Réserve Trocken, 2008, Baden

"Der er ingen slinger i skelettet, det er en solid og velbygget Riesling, hvor sødme og syre kører et spændende parløb, uden at nogen af dem overdriver. Det er ingen Moselsk friskfyr, men en bundsolid Badenvin, der signalerer fylde, krop, lidt parfume og krydderi. Den er til krydret mad, og den har syre nok til at gå i lag med et solidt tysk pølsebord - eller noget lignende på dansk."
130,00 kr.       www.tyskvinklub.dk 

16,5/20
Weingut von Hövel, Scharzhofberg Saar Riesling Kabinett, 2010

"Scharzhofberg giver ædel strenghed, Saar giver mineraler, Riesling giver karakter, Kabinett giver pr. definition tørhed, men denne tørhed er ømt trøstet af sødme. Syren er svag, charmen betydelig, så det er både en vin til kvalificeret hygge og til kvalificeret mad. Det sidste betyder, at den er besværlig som vin til fisk/skaldyr - med mindre kokken er tryllekunstner - men den tryller selv, hvis der kommer sushi eller sashimi på bordet."
139,95 kr.      www.eriksorensenvin.dk


16/20
Fritz Allendorf, Winkeler Hasensprung Riesling Halbtrocken, 2011, Rheingau

"En tysk vinmand, noget op i årene, forklarede mig engang, at
Halbtrocken var en sødmegrad, der var skabt til hyggestunder og hyggespisning. Det kunne der stå på denne Rheingau'ers bagetiket, for med sin nænsomme sødme, der skifter til en lille, aktiv syre, er den en træffer til både hyggen og maden. Den har stil og karakter og en fin, udfordrende venlighed, der forstærker den medfødte charme. Den smager...ja: som en sommerdag ved Rhinen."
75,00 kr.        www.tyskvinklub.dk

16/20
Weingut Karlheinz Schneider, Sobernheimer Riesling Trocken, 2009, Nahe

"Ungdommelig, selv om den ikke er nyfødt, ret mineralsk, ret frisk og aromatisk, med Rieslings gavmilde blomst, bundet med Nahes stramme struktur. Den hedder
trocken på etiketten og har en lang, mineralsk syre, men også en sympatisk, medspillende sødme, der gør den særligt anvendelig til krydret mad."
85,00 kr.        www.tyskvinklub.dk

16/20
Weingut Emmerich, Iphöfer Kronsberg Riesling Spätlese Trocken, 2009, Franken

"Ret blød, ret aromatisk, ret mild, ret parfumeret og mere end ret dejlig. Den er yndefuld, med en kort, følsom syre og en lang og endnu mere følsom eftersmag. Det er sjældent at møde en Riesling, der er så graciøs uden at have en syre at støtte sig til. Men den klarer det, solidt og alligevel graciøst. Den er et glas højt kvalificeret hygge, og som madvin er den alsidig og spænder fra fisk til lyst kød og krydrede retter."
95,00 kr.        www.tyskvinklub.dk

16/20
Weingut Bamberger, Monzinger Frühlingsplätchen Riesling Trocken, 2011, Nahe

"Den er stilren og mineralsk, som man forventer af en Riesling fra Nahe. Nok hedder den Trocken, men det skal tages med et gran salt, for den har mere indbygget sødme end tørhed og afsluttende syre. Heldigvis enes sødmen og syren kammeratligt i glasset, og da vinen er slank og smidig, er sødme/syre spillet i glasset perfekt til krydret asiatisk mad - og nærmest et fund til sushi."
118,00 kr.       www.vinotheket.dk

16/20
Weingut Wegeler Bernkasteler Badstube Riesling Kabinett Trocken, 2010, Mosel

"Den spiller Mosel på alle tangenter, og det er hverken klaver eller orgel, men spinet, og det spiller den fineste rokokomusik med sarte, sprøde toner - for sådan er vinen. Den bevæger sig spændstigt og adræt som en ballerina, så er den her - og så er den pludselig væk. Dens mildhed overdanser dens lille fine syre. Den har lidt flint i smagen, men så lidt, at man lige så let kan snuble over en blyant. Resten er ynde, lethed, elegance. Den er så sart, at den helst vil nøjes med en dans uden mad, men skal det være, så fjordrejer, rå fisk, sushi og sashimi."
119,95 kr.  v/12 fl.    www.philipsonwine.com
 
16/20
Weingut von Hövel, Oberemmeler Saar Riesling Kabinett Feinherb, 2010

"Adressen er Saar, vinmæssigt medlem af familien Mosel/Saar/Ruwer, så det signalerer lethed og elegance. Det har den også, foruden mineralitet, en ikke ubetydelig frugtig charme, aroma og den lille, fine sødme, der ofte erindrer om, at Kabinett nok er underste trin på den gamle tyske sødme-rangstige, men stadig på stigen. Det er en dejlig, ren og meget brugbar vin, med og uden mad - og det er noget så sjældent som en vin, alle vil kunne drikke. De fleste endda med stor fornøjelse."
119,95 kr.              www.eriksorensenvin.dk

16/20
Weingut Clemens Busch, "Vom roten Schiefer" Riesling, 2011, Mosel

"Slank, frisk, livsglad og arketypisk Mosel Riesling, der får sin sprøde smag fra druens friskhed og karakter og fra jordens mineraler. Syren er diskr.et, men den er der, og kombineret med friskhed og lidt sødme inviterer den til ikke for tung mad, men gerne krydret. Den vil være et fund til sushi/sashimi og til lødig hygge uden mad."
120,00 kr.              www.nurwein.dk

16/20
Weingut Gunderloch, Riesling Trocken, 2012, Rheinhessen

"Adressen er bred - Rheinhessen - vinen er slank og frisk, let og fint mineralsk og med et muntert spil mellem sødme og syre i glasset. Den er ung, prikkende og frisk. Klassisk Riesling fra klassiske Rhinen og brugbar til alt fra hygge til lyst kød."
129,00 kr.              www.wine.dk

16/20
Weingut Dr.Bürklin-Wolf, Wachenheimer Gerümpel Riesling Trocken, 2011, Pfalz

"Blød, nydelig og nærmest overvenlig, med pæn Rieslingkarakter og velfungerende syre. Den er vellavet, solid og let forståelig og derfor også alsidig - en præsentabel frokostvin til det kolde bord, men også en glimrende aperitif."
189,95 kr.  v/12 fl.  www.philipsonwine.com


15,5/20
Weingut Karlheinz Schneider, Riesling Trocken, 2011, Nahe

"Slank og rank, tør og præcis, med en fin, mineralsk syre og stor umiddelbar friskhed. Den er herligt ukompliceret, men dog en mere kompleks Riesling end samme producents
Halbtrocken i samme årgang og til samme pris. Glimrende madvin."
65,00 kr.              www.tyskvinklub.dk


15/20
Weingut Karlheinz Schneider, Riesling Halbtrocken, 2011, Nahe

"Ung, mere tør end sød, mineralsk og frisk. Den kunne stå som symbol på, at enkelhed er en dyd - når bare enkelheden er ren og ærlig, og det er den her. Glimrende, alsidig mad, fordi den også har en lille, velfungerende syre."
65,00 kr.              www.tyskvinklub.dk

15/20
Weingut Emmerich, Iphöfer Kronsberg Riesling Kabinett, 2007, Franken

"Sikker, aromatisk og gedigen Riesling med fødderne solidt plantet i mineralsk jord og med en lille syre, der vokser i glasset. Den er jovial og dikkedarfri og det, man tidligere kaldte en frokostvin, fordi den kunne klare stort set alt på det kolde bord, bortset fra sild. Det kan den her også, og den gør det robust og muntert."
75,00 kr.             www.tyskvinklub.dk

15/20
Fritz Allendorf,
"Save Water, drink Riesling", Riesling Trocken, 2011, Rheingau
"Frisk slogan, frisk stil. Den er
Trocken på den brede middelvej med pæn syre og lille, ærlig druekarakter. Det er en easy-going Riesling, beregnet til frisk mad i frisk selskab. Skænk op, skål, drik - og det klarer den glimrende. Ren og frisk medspiller på det kolde bord, på buffeten eller til lette fiske- og kødretter - den klarer det hele."
75,00 kr.             www.tyskvinklub.dk

15/20
Weingut Dr.Bürklin-Wolf Riesling Trocken, 2012, Pfalz

"Ung og frisk lige-ud-ad-landevejen Riesling med pæn blomst og fint balancerende syre. Den er spinkel, men net og ærlig, og smagen har både flygtig charme og godt humør. Den hedder Trocken, men er højst Halbtrocken, nemlig også en anelse sød. Den er ung og lidt hvalpet, så 10 min. luft gør godt."
109,95 kr.  v/12 fl.   www.philipsonwine.com

15/20
Joh.Jos. Christoffel Erben, Ürzig Würzgarten Riesling Trocken, 2012, Mosel

"Aromatisk næse, frisk smag. Den giver små prik på tungen, og dens gode humør smitter. Af statur er den slank og kødløs, og små mineralske nuancer og en munter syre forstærker dens medfødte friskhed. Pift, pift - den er til fest og halløj, og den får en lille, stædig sødme i glasset, så den egentlig egner sig bedst til fest og halløj - eller til krydret mad."
115,00 kr.              www.hjhansen-vin.dk


14,5/20
Weingut Gebr.Ludwig, Thörnicher Riesling Trocken, 2011, Mosel

"Mild, venlig, ukompliceret - og som lovet på etiketten til den tørre side. Den har en spinkel mineralsk smag, der slutter kort og tørt. Den er alsidig som madvin med sin tørre stil og en lille, forsigtig syre."
80,00 kr.  75,00 kr. v/6 fl.     www.holtevinlager.dk 


14/20
Fritz Allendorf Festival Riesling Trocken, 2011, Rheingau

"Trocken siger etiketten, og det er den - i hvert fald får syren den til at virke tør. Smagen er lige så frisk som kort, syren mere dominerende end druesmagen, så den er kun til mad. Til gengæld er den alsidig og derfor praktisk at have med til bords."
60,00 kr.                 www.tyskvinklub.dk

14/20
Winzergenossenschaft Moselland, Riesling Trocken, 2011, Mosel

"Tør - ja, men ikke helhjertet, og så er den frisk og sprød, med små eksotiske afstikkere. Den er ikke så sød og ikke så tør, at den forskrækker nogen. Den er bedst til mad, hvor den spænder fra salat og koldt bord til fjerkær og lyst kød."
69,75 kr.               www.skjold-burne.dk

14/20
August Kesseler, Riesling Kabinett, 2011, Rheingau

"Frisk og frejdig
Kabinett med overvældende søde tendenser og en pæn, ukompliceret druekarakter og -smag. Den er til hurtig hygge og asiatisk og krydret mad."
79,95 kr.  v/12 fl.    www.philipsonwine.com

14/20
Weingut Wegeler Rheingau Riesling Trocken, 2010

"I begyndelsen virker den oversøisk i sin mangel på druekarakter, men den markante syre er ikke oversøisk, og efter 15-20 min. luft retter den sig i glasset. Den er frisk, tør og især syredomineret. Derfor er den også kun til mad."
99,95 kr.  v/12 fl.    www.philipsonwine.com

14/20
Reinhold Haart, Riesling Trocken, 2011, Mosel

"Den har spinkle Moseltræk men er mere solid end elegant, og den har så svært ved at slippe sin hvalpede smag, at den skal luftes min. 10-15 min. Stilmæssigt er den mellemvægter med en let sødme, der vokser i glasset. Syren er beskeden, det er personligheden også."
100,00 kr.              www.hjhansen-vin.dk 

14/20
Weingut Dr. H.Thanisch, Riesling Kabinett, 2011, Mosel

"I gamle dage ville man kalde denne stil for
lieblich, der bedst kan oversættes ved sliksød. Druernes sødme er ikke brugt til at lave alkohol - den holder beskedne 9% - så sødmen er i flasken og kommer i glasset ledsaget af en usynlig syre, så det er ikke underligt, at smagen tenderer vellykket druesaft. Den er til sød hygge, ikke til andet. Ren, sød og overkælen."
135,00 kr.         www.vinoble.dk 


*****************************

JUNIS VIN
fra den nye verden:

RØDVIN FRA VICTORIAVictoria er kendt for sine glimrende rødvine, men det vrimler ikke ligefrem med dem på det danske marked, og en enkelt importør sidder tungt på kvalitetstronen.


Af HENRIK OLDENBURG


19/20
Jasper Hill, The Sisters Shiraz, 2011, Heathcote

"Det nærliggende spørgsmål:
Hvordan smager den? må besvares med et modspørgsmål: Hvornår mener du? Den begynder tvært og tørt, med den særlige landlige hilsen, man ofte får fra biodynamiske druer - men den slutter, hvis man venter længe nok, med et fyrværkeri af finesser og milde knaldperler. Ud over strukturen er der en organisk forklaring: Den sover, og den vil ikke vækkes. Kompromisløse Ron Laughton har givet vinen det særlige navn The Sisters Shiraz, fordi den for at fejre 30. årgang, er lavet af en blanding af druer fra Georgias og Emilys parcel, der på australsk hedder paddock. Giver man den lidt tid, gerne 5-10 timer, kvitterer den med solskin, krydderi, behersket varme, strenghed og noget meget personligt mineralsk. Tålmodigheden lønner sig også ved, at man bedre oplever dens mange lag og dens underfundigheder. Kamfertræ det ene øjeblik, engelsk lakrids det næste. Det er bestemt ikke en af Australiens nemmeste Shiraz'er, men det er lige så bestemt en af de bedste. Jeg ville gemme den i 5-10 år."
718,00 kr.  539,00 kr. v/12 fl.       www.laudrup.dk


18,5/20
Yarra Yering Underhill Shiraz, 2007, Yarra Valley

"Vil man ha' vellavet, mild og solkrydret Shiraz, der er holdt i stram stil af kærlige fingre, så er Yarra Valley et godt bud, og i Yarra Valley er Yarra Yering et godt bud. 2007'eren er en Shiraz med tryk på mildhed, krydderi og en varme, der ikke brænder eller svider. Den har længde og dybde, og man stikker med stor fornøjelse næsen langt ned i krydderiskuffen, der ikke handler om jul, men om solvarme sommerkrydderier. Den er silkeblød og charmerende, venlig og fredsommelig, ikke så udfordrende som 2001 og 2003, men rundere og mere buttet.
Underhill Shiraz har stadig høj klasse, selv blandt Australiens bedste Shiraz'er. Den kan drikkes nu, med 10-15 min. luft, men den kan også gemmes min. 3-5 år."
698,00 kr.  524,00 kr. v/12 fl.       www.laudrup.dk


17,5/20
Yering Station Shiraz/Viognier, 2007, Yarra Valley/Heathcote

"Den er et år ældre end Laudrupvinen herunder. Den har en finere adresse, en højere pris og er mere saftig og fyldig, men druerne er nogenlunde de samme: Shiraz + Viognier. Det er en kælen vin, men den er også lidt knibsk, og nok er der solskin i glasset, men ikke solstik. Den har en delikat smag af kakao, mokka, modne brombær, og den slutter med en opfriskende syre. For at sige det på fodboldsproget er den her 1. division, Laudrupvinen 2. division. Men da det iflg. bagetiketten er Laudrup selv, der udvælger den vin, han lægger navn til, stiler han sikkert allerede mod oprykning."
209,00 kr.  157,00 kr. v/12 fl.      www.laudrup.dk 

17,5/20
Shiraz by Farr, 2009, Geelong

"Der er 4% Viognier i familien Farrs Shiraz fra Geelong, der efterhånden er en forstad til Melbourne. Den er blevet en lokal kultvin, der har en stor del af sin potens i næsen og er berømt for at udvikle sig langsomt. Power og krydderi har den fra fødslen, også en anelse sen syre, måske fra Viognier, der i hvert fald leverer en betydelig friskhed. I glasset bliver den atypisk mere streng og tør, men også mere solid og urokkelig. Den har så mange nuancer, at man omhyggeligt må vælge, hvornår man vil drikke den, og hvordan man vil drikke den - som en maler må vælge sine farver på en stor, rig palet. I dag har den friskhed og er stram - om 5 år er den helt anderledes, men har så sikkert andre dyder. Det er en vin, der gemmer på så meget."
559,00 kr.  420,00 kr. v/12 fl.       www.laudrup.dk


16,5/20
Stumpy Gully Pinot Noir, 2010, Mornington Peninsula

"Den har pebernæse og en let pebersmag, der kombineres med en knivspids blandede julekrydderier og en pot røget sødme. En solskinsvin fra et køligt klima. En tur på fransk egetræ har sikkert medvirket til den ganske robuste struktur, men træet smages ikke, det gør frugten og charmen. Modsat mange andre australske Pinot'er er den ret robust."
199,00 kr.                www.arnakkevinimport.dk


16/20
Yering by Laudrup, Shiraz/Viognier, 2008, Yarra Valley

"Den smager naturligt nok mere af de 95% Shiraz end af de 5% Viognier, men den har lidt
grøn aroma i næsen og lidt velgørende friskhed i glasset. Den er blød, vellykket og velsmagende - og ikke mindst drikkemoden, og den forener veloplagt friskhed med krydderi og noget mineralsk, der godt kan minde om Rhône - lige som druekombinationen. Jeg ville lufte den i 10 min. og drikke den i løbet af de næste 2-3 år."
129,00 kr.  97,00 kr. v/12 fl.   www.laudrup.dk


15,5/20 
Tyrrell's Rufus Stone Heathcote Shiraz, 2008

"Det er noget af en kamæleon, for den skifter flere gange mellem at være blød og mineralsk - og skarp og pebret. Syren får overtaget i det lange løb, men vildskaber taget noget af efter 15-20 min. Den er slank, men ikke tynd, og den har personlighed, men ikke druekarakter. Den er helt sig selv - og smager i øvrigt ikke spor oversøisk."
154,95 kr.               www.eriksorensenvin.dk

15,5/20
Brown Brothers, Limited Release Shiraz, 2007

Røg, tobak og gammelt læder. Den er moden og afklaret, tør og
med lidt stødt peber og engelsk lakrids på vej i glasset. Den går til den tørre, røgede, fuldmodne side, ikke til den friske og frugtige, så den skal ikke gemmes."
169,00 kr.               www.vinoble.dk

15,5/20
Bellvale Gippsland Pinot Noir, 2009

"Lys, let og munter, med delikat røget næse og smag og en lang sødme, der også begynder røget og slutter mere tør end røget - indtil det sidste lille tørre suk. Syren er mikroskopisk,
venligheden overstrømmende. Det er en solskinsvin, der består af mere lun bærcharme end af noget andet. Jeg ville drikke den køleskabskold - i hvert fald hellere for kølig end for lun."
169,75 kr.              www.bichel.dk


15/20
Brown Brothers, Everton Cabernet Sauvignon/Shiraz/Malbec, 2011

"Mild, blød, let røget og særdeles venlig. Den har mere røg og modenhed end bærsmag. Syren er mild, og der er næsten ingen mærkbar tannin, resten er lutter venlighed. Det er en varmblodig vin, så den begår sig bedst afkølet, hvis den skal bruges til mad."
85,00 kr.             www.vinoble.dk

15/20
Yering Station, The Elms Pinot Noir, 2011

"Den er lys, let og yndefuld, og den minder til forveksling om en ung, uskyldig Volnay fra en syrefattig årgang. Der er sæsonens første hindbær og jordbær i glasset, forklædt som Pinot Noir - det er lutter glæde og fornøjelse. Men elverpigen er tynd om livet, og dansen er kort."
129,00 kr.  97,00 kr. v/12 fl.   www.laudrup.dk 


14/20
Robbins Creek Shiraz/Merlot, u.å., South Eastern Australia

"Den er uden årgang og med den rummelige adresse
South Eastern Australia, hvortil Victoria med lidt god vilje også hører. Det rokker ikke ved, at vinen smager af sommer, solskin og godt humør. Den er blød, mild, let røget og ret sødmefuld, helt igennem ukompliceret og ubekymret."
59,75 kr.              www.skjold-burne.dk