Gammel Tawny på nye flasker (07-06-2018)

 

Gammel Tawny på nye flasker

 

 

Portvinshuset Dona Otília er kun 3 år gammelt, men kan allerede præsentere 10-, 20-, 30- og Over 40-års Tawny. De er fremragende og heldigvis også kommet til Danmark.

 


Af HENRIK OLDENBURG

 

Begyndelsen til det nye Portvinseventyr blev gjort i 1980, hvor José Manuel Timóteo købte Quinta São Martinho ved S.Marta de Penaguião nord for Régua i den vestligste del af det demarkerede område, angiveligt med planer om at dyrke druer til bordvin.

Men han brugte også nogle af druerne til at lave hedvin – der indtil lovændringen i 1986 ikke måtte hedde Portvin, men jo kunne smage lige godt for det. Det opdagede hans datter Otília, der i 2010 kom tilbage med en frisk Universitetsuddannelse og var parat til at overtage forældrenes quinta og vinproduktion.

Hun lancerede familiefirmaet ”Timoteo’s Vinhos Lda.”, der  kastede sig ud i eksport af jævne bordvine til Brasilien og Angola, men hun beholdt et godt øje til de slumrende piber med gammel Tawny, som hendes far havde sat i gang.

Den ene quinta er nu blevet til tre, så Otília Timóteo i dag råder over i alt 40 ha A-marker i DO Douro. De gamle Tawnies markedsføres under navnet ”Dona Otília” og skal således ikke leve op til quintaprincippet – så længe druerne bare er dyrket inden for det demarkerede område.

Der er kvindelig winemaker: Celeste Marques, der har stor ære af de foreløbige resultater. En rækkeaf vinene, herunder de 4 Tawnies med alder, er kommet på det danske marked, importeret af Portvino i  Herning.

Læs videre på www.donaotilia.dk

 

 

18/20

Dona Otília 10-Years Tawny (aftappet: 2018) (smagt:2018)

“Mild og venlig, men bestemt ikke slap. Helt usprittet, ren og tiltalende med markant smag af ristede nødder og tørrede figner. Den er ganske solid, men også raffineret, delikat og velbalanceret.”

249,00 kr.

 

 

18/20

Dona Otília 20-Years Tawny(aftappet: 2018) (smagt: 2018)

“Den vigter sig i halvfed elegance, der er røg i glasset, røg og nødder, der i finish og eftersmag svinger helt over i blød nougat. Den er velskabt, sikker, afgjort til den raffinerede side, men uden svaghedstegn. Lidt kandis stiver den af og giver den harmoni langt ud i eftersmagen.”

449,00 kr.

 

 

18,5/20

Dona Otília 30-Years Tawny (aftappet: 2018) (smagt: 2018)

“Selv på tredjedagen er den adræt, mild og lang med fylde og diskret fedme. Det er et særsyn, at en producents30-åts Tawny er mere velstruktureret og umiddelbart mere imponerende end samme producents Over 40-års, men sådan er det her. Den begynder med en intens puddersukkernæse, der også virker frisk og ungdommelig, og fortsætter med en festforestilling af figner og brunsviger. Den er spritfri og harmonisk, og den er sød – javist, men ikke oversød, og sødmen følges til dørs af en lille, velfungerende syre. Umiddelbar, lækker og overbevisende 30-års!”

799,00 kr.

 

18/20

Dona Otília Over 40-Years Tawny(aftappet: 2018) (smagt: 2018)

“Den var bedre, mere samlet og fattet, på andendagen end lige da den var åbnet. Der er altså gods i glasset, og den fortjener tid og tålmodighed, så belønner den med brunsviger, tørrede figner og blandede nødder. Den er også en fryd for øjet: smukt poleret og mahognifarvet, og når den har fundet balancen, er den én lang og harmonisk nydelse.”

999,00 kr.