Portvins-kup hos COOP (03-06-2018)

 

Portvins-kup hos COOP

 

Spændende gamle Tawnies er dukket op fra ”nowhere” – det vil sige Casa do Douros kældre – og er via en auktion havnet på hylderne hos COOP.

 

Af Henrik Oldenburg

 

I 1932-33 indførte den portugisiske ministerpræsident António Salazár det korporative system for portvinsbranchen – med det overordnede formål at få system i produktionen og penge i Statskassen. Den lange proces fra druer til salg blev delt i tre instanser: Eksportørforeningen skulle tage sig af salg og eksport, Portvinsinstituttet skulle tage sig af kvalitet og kontrol, og Casa do Douro skulle tage sig af kvantitet og produktion med særligt hensyn til ”de svage i trafikken”, nemlig de små drueavlere, de små producenter og de små co-operativer.

                      Det viste sig ret hurtigt, at de svage var svagere, end man havde forestillet sig, og for at forhindre økonomiske tragedier og tvangssalg begyndte Casa do Douro at opkøbe deres usælgelige overproduktion. Det gav ro i manges finanser, men Casa do Douros underskud voksede, og det samme gjorde deres lagre af sovende Portvin – Tawny selvfølgelig, for alle Rubytyper var jo aftappet og forhåbentlig solgt.

                      Det gik nogenlunde godt i Casa do Douros velmagtsdage, men derefter ned ad bakke og helt galt, da Casa do Douro i 1991 mistede monopolet på salg af vinsprit til producenterne, for at der overhovedet kunne laves Portvin. Det var en tragikomisk situation, at Statens forlængede arm Casa do Douro nu blev rykket ihærdigt for at betale sin gæld til Staten. Forløbet er beskrevet i min bog ”Portvin” 2016, side 493-496.

                      Kravene blev strammet. Casa do Douro måtte skaffe kapital, og det kunne de kun gøre ved at sælge ud af deres lagerbeholdning – hvis de kunne finde købere, for mange af de deponerede piber (fade) var ubestemmelige af herkomst og alder og kunne derfor kun bruges til blandinger. Men der var undtagelser, piber med årgangs-Portvin, der hedder Colheitas på portvinssproget.

                      Guderne må vide, hvor de stammer fra, men en nærliggende forklaring er, at der altid har været tradition for, at man gemte en pibe eller to fra sine børns fødselsår, fra sit bryllupsår, fra årgange med runde fødselsdage og så videre. Måske fik man efter nogle år mere brug for pengene for dem end for vinen, og så kunne de ende i Casa do Douros rummelige beholdning.

                      I hvert fald er det piber med Colheita Port, der nu er aftappet (alle i 2017) og er ankommet til Danmark. Rozès Port har erhvervet dem på en af de auktioner, Casa do Douro har været tvunget til at afholde for at skaffe penge i kassen. Det foregår som ved huskøb i Danmark: der ansættes et minimumsbeløb, og højeste (lukkede) bud får gevinsten.

Det er noget af et lotterispil at købe gammel vin hos Casa do Douro, men Rozès’ stab med Wine Maker Manuel Henrique da Silva i spidsen har smagt fadprøver af de udlovede piber og sagt god for dem, og Portvinsinstituttet har godkendt vinene og fundet det sandsynligt ved sensoriske og analytiske prøver, at vinene stammer fra de angivne år. Så kan det ikke blive mere sandsynligt.

                      Så glem alt om portugisisk politik, historie og geografi. Der er kommet nogle bemærkelsesværdige gamle Tawnies ind på det danske marked, indkøbt af Rozès Port, importeret af AMKA, de er kontrolleret og godkendt af Portvinsinstituttet, og nu fåes de i Dagli’ Brugsen, SuperBrugsen og Kvickly,om ikke direkte fra hylderne, så kan de i hvert fald bestilles. Og målt efter markedspriserne er priserne særdeles rimelige. Her er udvalget:

 

 

17/20

Rozès Colheita 1934 (aftappet 2017) (smagt 2018)

”Druerne er høstet, da Casa do Douro fyldte to år. Den er fyldig og nærmest ungdommelig, mørk og ret sød, velholdt og velsmagende, ikke så elegant og adræt som 1935’eren, men stadig imponerende ungdommelig.”

2499,00 kr.

 

18/20

Rozès Colheita 1935 (aftappet 2017) (smagt 2018)

”Ekstremt mørk, næse med puddersukker og figner, smagen er ung, smygende og tæt med gennemslag af rosiner og modne figner. Den er vellavet og velbalanceret, og i finish og eftersmag kommer der en raffineret hilsen fra frisk karamel. Flot Colheita, der er på toppen nu.”

2499,00 kr.

 

18/20

Rozès Colheita 1950 (aftappet 2017) (smagt 2018)

”Kandis og sirup. Den er blød, letrøget, smygende, lækker i smag, overbevisende i struktur. Smagen af ristede nødder er lang og raffineret, fignerne i næsen delikate og fristende. Bortset fra Burmesters Colheita 1950 er det den fineste 1950’er, jeg har smagt.”

1995,00 kr.

 

16,5/20

Rozès Colheita 1968 (aftappet 2017) (smagt 2018)

”Det er en hvid Colheita, ikke målt på farven, men den er lavet af grønne druer. Den er blank og let røget med pæn udviklingaf honning i glasset. Som andre hvide Portvine har den knas i strukturen, men den holder balancen, og syren er let og velfungerende. Smagen er ikke så lang, men pæn og nydelig.”

1999,00 kr.

 

16,5/20

Rozès Colheita 2001 (aftappet 2017) (smagt 2018)

”Ung for en Colheita, røget og velstruktureret og et absolut hæderligt resultat fra en besværlig årgang. Den er mixet af den indkøbte Colheita 2001 fra Casa do Douro og Rozès’ egen Colheita2001 – fuldt legalt – og resultatet måske derfor lidt strittende i stil og smag. I hvert fald er det en nydelig, let tilgængelig mellemstil.”

249,00 kr.

 

Yderligere kunne Rozès ved smagningeni København i forgangne uge præsentere to rariteter, der også via AMKA er til salg hos COOP, nemlig to gamle Tawnies, en hvid og en rød, der er solgt til Rozès af en familie, der hellere ville have penge i kassen end gammel Tawny i kælderen.  Den hvide og lumsk søde springer jeg over. Der er ingen papirer på den brune, men iflg. sælgeren og Rozes’ Manuel Henrique da Silva er den et sted mellem 60 og 100 år gammel. Portvinsinstituttet har godkendt den som ”Over 40 års Tawny”, men Rozès vælger at markedsføre den som ”Very Old Tawny”.

 

16/20

Rozès Very OldTawny, u.å. (aftappet 2017) (smagt 2018)

“Lys i farve og smag, mild og let røget og især meget sød. Dens signaler er svage og sparsomme, men den smager mildt og venligt – og især af nostalgi.”

1999,00 kr.