Ferrari er både biler og bobler (06-10-2017)

Ferrari er både biler og bobler

 

Af HENRIK OLDENBURG

 

De har været med siden bilismens barndom, de knaldrøde racerbiler med det frækt svungne Ferrari på siden, så dem kender alle.

Men for italienere er Ferrari andet end biler. Da den 21-årige Giulio Ferrari i 1902 vendte hjem fra en rejse i Nordeuropa, var det ikke for at bygge motorer til smarte røde biler, men for at vise, at hans hjemegn Trentino kunne dyrke Chardonnay og lave mousserende vin efter Champagnemetoden så godt som nogen franskmand.

Han havde fart på, som navnet næsten garanterer, og allerede i 1902 var han godt i gang med druer og vinifikation. Da Østrig-Ungarn efter Første Verdenskrig måtte afstå Trentino til Italien, fik han mere vind i forhjulene, og i løbet af de kommende år havde han bevist, at Trentino og Italien også kunne lave fremragende vine efter Champagnemetoden, som de godt måtte kalde dem dengang.

Guilio Ferrari var barnløs, så i 1952, 50-året for starten på hans pionérindsats, solgte han boblehuset Ferrari til familien Lunelli, der har ejet det siden og med stor entusiasme og dygtighed fører Ferraris arbejde videre. At boblerne stadig kan konkurrere med de franske forbilleder beviste Marcello Lunelli, da han i går præsenterede to håndfulde Ferrarivine i København, i stilens gode navn på Danmarks eneste 3-stjernede Michelinrestaurant ”Geranium” i et hjørne af Parken.

Skal man sammenfatte indtrykket af de 10 flasker på én etiket, står der FRISKHED med meget store bogstaver. Trentino er Italiens nordligste region med de fineste muligheder for at lave koldklimavine. Her får Chardonnay (og Pinot Noir) ikke så meget som ét gram fedme, druerne vokser køligt og giver aroma, friskhed og syre, de bliver aldrig buttede. Vinene bliver slanke og stramme, ofte meget elegante, men krop af betydning får kun de færreste.

Alle vinene hedder Trentodoc som mellemnavn – en fornøjet omskrivning af DOC Trento, og de er allesammen DOC-vine. Den høje bund består af Maximum Brut og Organic (160-170 kr. på tilbud v/ 12 fl.), og allerede her smages renheden og den slanke friskhed. Det første lille stjerneskud er:

 

17/20

Ferrari Rosé Brut Trentodoc, u.å.

”Den har været lavet siden 1972 og består nu af ca. 60% Pinot Noir og ca. 40% Chardonnay. Det er en festlig og elegant vin med let jordbærsmag og i overlegen balance. Den koster 169,95 kr. v/12 fl. og behøver ikke skamme sig over at stå på samme hylde som Champagne.

 

Perlé Brut (2010) og Perlé Bianco (2006) har næsten samme høje kvalitet, men de er rene Chardonnay’er, slanke og præcise, med markant veldoseret syre, og Perlé Bianco har endda antydningen af krop og opfører sig i glasset som en overmodig balletdanser, der slipper godt fra sine dristige udfald. Flotte vine til hhv. 200 og 300 kr. pr. flaske v/12 fl.

                      Så følger endnu en lyserød delikatesse:

 

17,5/20

Ferrari Perlé Rosé Trentodoc, 2010

”80% Pinot Noir + 20% Chardonnay har givet en bred og charmerende rosé med smag af unge kirsebær og let ristet malt. Den har friskhed, den har lidt krop, og den har en lang, velfungerende syre. Dejlig. Den koster 250 kr. v/12 fl.”

 

Der er et hop til toppen, snarer et prishop end et hop i kvalitet:

 

17/20

Ferrari Perlé Nero Trentodoc, 2008

”Som navnet fortæller, er den lavet af blå druer, 100% Pinot Noir. Den er knastør, frisk og udfordrende, med lang, rensende smag. Sjældent heldigt resultat af en Blanc de Noirs.”

449,95 kr. v/12 fl.

 

17/20

Ferrari Riserva Trentodoc, 2008

”Den er slank og elegant, helt uden antydning af krop, men med lang forfriskende smag og velplaceret syre.”

399,95 kr. v/12 fl.

 

18/20

Giulio Ferrari Riserva del Fondatore Brut Trentodoc, 2005

”Den har Champagnekrop, Champagnesmag og Champagnekvalitet. Lang, elegant smag med ren, kølig Chardonnay, følsomt brus  og rundhåndet fornemmelse af ristet malt. Flot og kompleks vin, der udfolder sig med ynde og charme i glasset.”

699,95 kr.  v/12 fl.

 

19/20

Giulio Ferrari Riserva del Fondatore Collezione Trentodoc, 1997

”Et glas perfektionisme. Tæt, flot bærsmag med krop, charme og dimensioner. Luk øjnene, og det er Champagne fra allerøverste hylde – men altså lavet i Norditalien. Den er mere end flot, den er fremragende – og desværre håndplukket og udsolgt. Men den viser det ypperligste i Ferraris ambitiøse hierarki.”

 

Ferrari laver også stramme hvidvine hjemme i Trentino, både på lokale druer og på Chardonnay, og de er glimrende. De koster i Danmark 100-130 kr. v/12 fl.

Siden 2000 har Ferrari også lavet røde vine i Toscana (Tenuta Podernovo tæt ved Pisa) og i Umbria (Tenuta Castelbuono). Det er Sangiovese med og uden hjælp fra franske druer og i en venlig prisklasse (80-200 kr. v/12 fl.). Det er pæne og meget anvendelig vine – men de er Vespa og Fiat i forhold til Ferrari!   

 

Læs mere om Ferrari på www.ferraritrento.it

og hos den danske importør på: www.philipsonwine.com