Chianti Classico "Grand Cru" (13-03-2017)

Chianti Classico ”Grand Cru”


Nej, lige præcis Grand Cru må vinen fra Il Poggio ikke kalde sig, men hvis der var noget, der hed Grand Cru i Chianti Classico, så var den selvskrevet, både målt i kvalitet og i historie.

 

Af HENRIK OLDENBURG

 

Diskussionerne ville rasere hverdagsfreden, fra den mindste bar i den lille landsby til det italienske parlament. Argumenterne ville formørke luften, så man ikke kunne se det skæve tårns top fra dets fod, og debatten ville nå et støjniveau, der ville overdøve en vild aften på San Siro. Men tanken er inspirerende: Tænk hvis vinfolkene i Chianti Classico for én eneste historisk gangs skyld kunne blive enige om noget kreativt, nemlig at indføre Grand Cru – eller hvad den nu skulle hedde – i Chianti Classico. Det er ren utopi, men hvis det skete, ville navnet Il Poggio komme til at stå med guldskrift som et af de første på det nye landkort.

                 Il Poggio betyder ”højen”, og det er, hvad den er. Ingen bakke, slet ikke noget bjerg, men et lettere kuperet muldvarpeskud i sølle 310 meters højde. Højen fylder 5,5 ha og ligger i en lomme så langt mod vest, at man fra toppen af højen kun kan se Classico distriktet ved at skue mod øst. Hvad man ser mod nord, mod vest og mod syd er det ”almindelige” Chianti.

                 Men Il Poggio er heller ikke kendt for sin udsigt, men for sine vine. De har historie og de har karakter, to magtfulde faktorer i vinlandet Italien. To andre er, at højen ligger perfekt for solen, og at den ligger på en undergrund af galestro, der geologisk set er mergel med skiferstykker. Det gør vinene fra Il Poggio raffineret mineralske og giver dem en smag og personlighed, man ikke finder andre steder i Chianti Classico.

Il Poggio er identisk med Castello Monsanto, der virkelig er og ligner et castello, en fæstning med beboelse. Under Fabrizio Bianchi kom der i 1962 en vinproduktion til. Ved at følge sit eget hoved – og ikke diverse tilfældige love og bestemmelser – følger han også på smukkeste vis italiensk vintradition. Mere herom senere. Hans datter Laura, der var med på Monsanto fra høsten 1989, ligner tilsyneladende faderen på det punkt.

                 Hun skulle have ledsaget et delikat udpluk af Monsantos vine fra Il Poggio ved en smagning på Søllerød Kro forgangne fredag, men måtte melde forfald. Heldigvis kom de 6 årgange af Chianti Classico Riserva fra ”Il Poggio” planmæssigt og blev præsenteret af Veronica Lagi og den danske importør Bichel Vine. Vinene blev smagt omvendt kronologisk:

 

17,5/20

Il Poggio, Chianti Classico Riserva, 2012

”Familiens 50. høst smages selvfølgelig med en særlig nostalgisk anerkendelse. Det er i sagens natur en ung vin, domineret af Sangioveses violcharme. Den er mørk, potent, endnu bidende, men allerede efter nogle minutters luft indleder den en lille charmeoffensiv og får en lille fin druesødme. Gem, gem, gem.”

395,00 kr.

 

17,5/20

Il Poggio, Chianti Classico Riserva, 2006

”Årets vejr var lige så uensartet som vinen i flasken. Også den begynder med violnæse, hertil lavendler, friskhed og mineraler. Den er stadig purung, afvisende, tør og har en kontant og udholdende syre. Den er velproportioneret, udfolder mere og mere frugt i glasset – og bider lidt mere kærligt efter 15-20 min. Gem den i min. 3-5 år.”

UDSOLGT

 

18/20

Il Poggio, Chianti Classico Riserva, 1999

”Blank og rubinrød, med violnæse og med en kælen, raffineret smag af modne blommer og kirsebær. Den er velstruktureret og harmonisk, med en lille syre, der vågner i glasset og holder sig diskret. Den er lagret på barriques af fransk eg – fra årgang 2004 har familien valgt at bruge 500-liters botti.”

UDSOLGT

  

17/20

Il Poggio, Chianti Classico Riserva, 1982

”Et spring i tid og et spring i stil. Den er lagret på 50 hl botti af slavonsk eg og viser en venteligt røget og moden stil og smag. Den er blank for øjet, røget for næsen og moden og afklaret for smagsløgene. Den har stadig pæn frugt, men farven er mere ungdommelig end smagen. Med mindre man er til nekrofile vine, skal den ikke gemmes.”

UDSOLGT

 

17,5/20

Il Poggio, Chianti Classico Riserva, 1977

”Den er stadig mørk og ungdommelig i glasset, næsen siger raffineret viol, smagen er dyb med mindelser om en havnefront med havvand, tjære og tovværk. Den har et frugtigt mellemspil, inden syren tager kommandoen i finish og eftersmag. Den lever af sin nostalgi og afklarede modenhed, men den bærer sin alder med ynde.”

UDSOLGT

 

16/20

Il Poggio, Chianti Classico Riserva, 1968

”Et veritabelt stykke vinhistorie, for stik mod regler og tradition valgte Fabrizio Bianchi at fravælge de grønne druer Trebbiano og Malvasia og blæse på den lokale tradition ”Governo allaToscana”, hvor et pres af tørrede druer tilsættes den gærende vin. Derfor er der især Sangiovese i glasset, fortolket moderne og lagret på kastanjefade. Næsen siger kafferisteri, smagen siger nostalgi, men der er stadig lidt liv i de gamle dråber – foruden syre og næsten 50 års udholdenhed.”

UDSOLGT

 

Grand Cru må den altså ikke kalde sig, men for familien er Il Poggio, Chianti Classico Riserva, 1962 ikke desto mindre den første ”enkeltmarks Grand Cru Chianti Classico Riserva”. De laver flere andre vine end ”Il Poggio”, men ingen fornemmere og med mere hørligt historisk sus i svingfjerene.

 

Læs mere på www.castellodimonsanto.it (også på engelsk) og hos den danske importør på www.bichel.dk