Sommer og Champagne (26-05-2016)

Sommer og Champagne

 


Af HENRIK OLDENBURG

 

Danske vinhandlere ærgrer sig ofte over, at 80-90% af årets salg af Champagne traditionelt foregår i december – selv om Champagne er en oplagt helårsdrik. Få gør noget ved det, men i går gjorde H.J. Hansen, da de præsenterede 6 årgangs-Champagner fra deres Champagnehus Deutz. Det skete endda på en af årets varmeste dage og  bare en Champagneprop fra Tivolis fest og farver. Men Champagnen havde hverken noget imod varmen, festen eller farverne.

Champagne Deutz er grundlagt i 1838 af de to tyskere William Deutz og Pierre Gelderman. Udover andre fortrædeligheder i startårene havde de det ikke uvæsentlige problem, at Frankrig og Tyskland jævnligt var i krig med hinanden, så det var slet ikke let at være assimileret tysker i Champagne. Men de klarede sig og fik deres Champagnehus med i prestige foreningen af ”Grandes Marques” og deres flasker ud på de store markeder.

Deutz’ Champagner er kendt for deres betydelige indhold af Pinot Noir. Faktisk er det kun deres Blanc de Blancs, der har et højere indhold af Chardonnay end af Pinot Noir.  Alligevel er vinene mere slanke og elegante end tunge og mættende. Deres særkende er en raffineret mineralitet, en knivskarp druesmag og et overbevisende brus.

Sommerdagens 6 årgangs-Champagner var – i den rækkefølge, de blev serveret:

 

17,5/20

Deutz Brut Vintage 2009

”Den laves pr.husfilosofi af ca. 65% Pinot Noir + ca. 30% Chardonnay + ca. 5% Meunier. Den er slank, men solid, let mineralsk og med et imponerende langt og blødt mousse. Den er tør uden at være knastør og har en lang, velfungerende syre. Efter få minutter får den en fin næse og smag af ristet malt.”

475,00 kr.

 

18/20

Deutz Blanc de Blancs 2009

”Raffineret næse med ristet malt og hyldebærblomst. Den er slank og rank med frisk brus og mild, udholdende syre. Stilen er elegant, smagen lidt sart og følsom, også pga. det let dansende, forfinede brus. Eftersmagen er ligesom hele nydelsen: lang og raffineret.”

665,00 kr.

 

18/20

Deutz Cuvée William Deutz Brut 2006

“Druerne er som i Brut Vintage herover, men cuveen er en poleret og mere moden udgave. Næsen siger ristede nødder. Bruset er langt og elegant med flere ristede nødder. Kroppen er slank, ret slank trods det betydelige indhold af Pinot Noir. Den er gennemført raffineret, men også lidt sart og skrøbelig, også i bruset.”

1175,00 kr.

 

17,5/20

Deutz Rosé Vintage 2010

”Den får sin farve fra 90% Pinot Noir, der er blandet med 10% Chardonnay. Farven er dog ikke rød, men orange. Smagen siger friske jordbær, bruset er frisk og livligt med mere jordbær. Den er slank af bygning, men det veloplagte brus giver den lidt sul på kroppen. Syren er lang og fint rensende. En virkelig præsentabel madvin.”

560,00 kr.

 

18/20

Deutz Amour de Deutz Rosé 2006

”Til forskel for den almindelige rosé er der her kun brugt 55% Pinot Noir + 45% Chardonnay. Den smager virkelig af prestige, jordbær og friskhed. Bruset er langt og elegant, jordbærsmagen stædig og raffineret, stilen typisk Deutz: elegant, let mineralsk og lidt sart.”

1450,00 kr.               Tilbudspris: 1200 kr. v/12 fl.

 

19/20

Deutz Amour de Deutz Blanc de Blancs 2006

”Den smager af den berømte højere enhed, hvor alt er lykkedes, og hvor druesmag, syre, brus, mineralitet og ophøjet elegance går sammen om at skabe noget, der er tæt på at være perfekt. Der er harmoni i glasset, samarbejde og udholdenhed. Den har en suveræn lethed i sine udtryk, ikke i sin stil, og smagen har mere syre end de foregående.  Kort sagt: Raffineret og perfektioneret og hermed en født top-Champagne siden sin første årgang i 1993.

1450,00 kr.              

 

 

Smag videre på www.champagne-deutz.com

eller hos den danske importør på www.hjhansen-vin.dk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

 

 

 

 

x