Parker og hans Pinot Noir (02-10-2015)

 

Parker og hans Pinot Noir

 

 

Præriens bedste mand lagde riflen og skindhuen fra sig og blev vindyrker i Californien. Hans familie kan i dag præsentere nogle af Amerikas mest spændende Pinot Noir’er, der endda er dyrket i sydlig sol og varme. Men de får en velgørende afkøling fra det store stille hav.

 


Af HENRIK OLDENBURG

 

Da Oregon fik sit gennembrud som verdens nye udfordrer til Bourgogne i disciplinen Pinot Noir i 1970’erne, var en af pionererne så dristig at profetere, at de bedste amerikanske Pinot’er fra nu af ville komme fra vinmarker langt nordligere end Napa Valley. Det var farvel til hedebølger og marmeladevine og velkommen til friskhed, kølighed og garvesyre.

            Profetiet var ikke alene dristigt, men også  kortsynet. Nok har Napa Vally haft svært ved at konkurrere med Oregon, men det er der andre, der kan – ikke mindst Santa Barbara County, der endda ligger noget syd for Napa Valley og San Francisco, ja bare godt hundrede km fra Los Angeles.

Santa Barbara har ikke Oregons naturlige kølighed, men Stillehavets. Vinlandskabet ligger, hvor kystlinien NV-SØ slår et knæk mod Ø og løber nogenlunde direkte Ø fra byen Santa Barbara til Los Angeles. Der er læ, og der er kølige briser fra havet. Nok kan dagene være ret varme, men afkølingen kommer med dis og friskhed.  

Det var dog uden tanke for at lave top-Pinot, Fess Parker købte ca. 285 ha i Santa Barbara County i 1989. Han ville købe en klat jord og lave lidt vin selv, og som hans datter Ashley forklarer, stammede han fra Texas, hvor man ikke kan gøre noget småt – så han købte de 714 acres (285 ha) og plantede vinstokke og begyndte at nyde livet.

Det kan lyde som ren Hollywood - der ligger bare hundrede km væk - og det var det næsten også. Fess Parker havde tjent sine dollars for tv-rollen i serien om Davy Crockett (1955) – ”Præriens bedste mand” - men nu hængte han sin karakteristiske vaskebjørnshue på knagen og fandt en passende wine maker kasket i stedet.

Eventyret blev netop eventyrligt – og hvad kunne det andet, når Hollywood var kombineret med Walt Disney. Da Fess Parker døde i 2010 i den ansélige alder af 86 år, var det et lille vinimperium, han kunne overlade næste generation, blandt andet omtalte datter Ashley, der allerede i 1996 havde lagt navn til Parkers fineste vinmark.

I dag laver familien et par glimrende Chardonnay’er – koldklima, friskhed, sprød frugt, behersket egetræ. De laver også en kropstærk Syrahbaseret Rhôneblanding og andre sidegevinster, men det er deres Pinot Noir, der vinder hjerter – og priser.

Tim Snider var i København i onsdags for at præsentere deres bedste Pinot’er i de seneste årgange. Han er firmaets præsident – og gift med Ashley –og berettiget stolt over familiens vine.

Deres opdaterede portefølje ser sådan ud. Priserne er dagsprisen hos den danske importør H.J. Hansen:

 

17,5/20

Fess Parker Pinot Noir, 2009, Santa Barbara County

”Lidt mere tør og lidt mindre kælen end de fleste californiske Pinot Noir’er. Den er præget af lakrids, tobak, egetræ og sikkerhed. Med sin fint dæmpede sødme er den en fortræffelig madvin, der får en fin, mild solbærsmag i eftersmagen.”

235,00 kr.               

 

17,5/20

Fess Parker Pinot Noir SRH,  2012, Santa Rita Hills

“SRH henviser til adressen: Santa Rita Hills. Næsen er en fortryllende kirsebærdrøm. Smagen er frisk og frugtig, ren og nydelig, med mere kirsebær, sunde, modne, sorte kirsebær. Den er blød, mild og overbevisende sikker, men også robust og urokkelig.”

245,00 kr.

 

18,5/20

Fess Parker Pinot Noir Ashley’s Vineyard, 2013, Santa Rita Hills

“Tør,saftig, klassisk Pinot Noir med mange træk fra Côte d’Or. Iflg. Snider stiler de mod at lave maskuline Pinot’er med feminin finesse, og denne har bade finesse og andre feminine dyder. Den er endnu meget ung, men strukturen er overbevisende og længden og charmen imponerende. Den er både til nydelse nu og i de næste 5-10 år.”

440,00 kr.

 

19/20

Fess Parker Pinot Noir Bien Nacido, 2013, Santa Rita Hills

“Ganske enkelt et brag af en Pinot Noir, med en smag og en potens, der er I Chambertin-klassen. Navnet betyder “af god familie” eller “velopdragen”, og den er begge dele: ung, stejl, rig, maskulin og med fornemme dimensioner. Der er ingen slinger i valsen og ingen skygger på skelettet, den er bare lang i smagen, kødfuld, imponerende – og dejlig. Man bør gemme den i 5-10 år - hvs man kan...”

500,00 kr.

 

 

Læs mere om Fess Parkers eventyr i Santa Barbara County på:

www.fessparker.com

www.fessparkerwines.com

 

eller hos den danske importør på:

www.hjhansen-vin.dk