Bouchard - 3 år efter miraklerne (21-09-2015)

 

Bouchard 2013 – 3 år efter miraklerne

 

Bourgognes 2013’ere har vist sig at være mere personlige og glimrende end først antaget. Bouchards perlerække er et godt eksempel. Nu er de kommet inden for dansk rækkevidde, og der er virkelig noget at gribe efter.

 

 

Af HENRIK OLDENBURG

 

I Bourgogne – af alle verdens vindistrikter – er det et særligt mirakel at opleve en mirakelårgang. Der er langt imellem dem, men miraklet skete i 2010. Desværre er intet jo endeløst, bortset fra verdensrummet, menneskelig dumhed og nogle andre småting, og tre år efter må vi konstatere, at der ikke er så mange 2010’ere tilbage på hylderne. Forhåbentlig ligger de sikkert andre steder, men nogle er sikkert allerede drukket, alt for mange.

I 2011 og 2012 blev det hverdag igen, og nu er de store vine fra 2013 ved at indtage de tome hylder. Heldigvis svarer de ikke til de første, skeptiske vurderinger, for det ser ud til, at de vellykkede er meget vellykkede, bedre end rygtet om dem, med mere sund frugt i de røde og mere frisk mineralitet i de hvide.

Bouchard Père et Fils har kastet handsken og præsenteret deres topvine på det danske marked. De er anderledes end miraklerne fra 2010, det er jo netop Bourgognes særlige charme, at to årgange sjældent ligner hinanden, men de har deres egen personlighed, og nogle af de allerbedste er en pryd for geografien – og hermed også for årgangen.

Dagspriserne er leveret af den danske importør: Erik Sørensen Vin. I løbet af en forrygende uge i september 2015 blev følgende smagt – og nydt:

 

 

18/20

Chassagne-Montrachet, 2013, AOC

”Strukturen er usædvanlig, for vinen begynder med et fascinerende oplæg til storhed og elegance,raffineret fortolket af friske mandler og umodne nødder – og eftersmagen er meget lang og meget spændende, domineret af melon og mango uden sødme og ihærdige dryp mild lime. Fremragende. Midterstykket virker mere ordinært, med en frisk, mineralsk druesmag, der har en lidt for diskret karakter. Det gør vinen mere sammensat end sammenhængende, men især eftersmagen er fortryllende – også til de fineste fisk.”

429,95 kr.

 

18/20

Meursault-Perrières 1’er Cru, 2013, AOC

”Den er ikke helt så suveræn som den suveræne 2010’er, men den har en god portion af Meursaults let buttede charme og en lækker, frisk ferskennæse, der byder så overbevisende indenfor i glasset. Smagen er mere tør og kontant, ren og klassisk, let mineralsk og med fine nuancer fra moden melon til mild citrus. Den får en tiltalende dybde efter15-20 min. i glasset og viser glimt af, hvor uimodståeig træfri Chardonnay kan blive. En fornem fiskevin, der kombinerer blid elegance med elastiske muskler.”

799,95 kr.

 

 

17/20

Pouilly-Fuissé, 2013, AOC

”Mâcons fornemste hvidvin I frisk, stram, stilren udførelse med charmerende druesmag og velfungerende syre. Den er enkel, klassisk og vellykket og derfor en fremragende madvin.”

199,95 kr.

 

 

 

18,5/20

Le Corton Grand Cru, 2013, AOC

"Allerede næsen signaler ædel race, modne kirsebær og adelig karakter. Karakteren og de modne kirsebær fortsætter i smagen, der har de forventede finesser og efter 15-20 min. ødselt udfolder glimt af Cortons overlegne, parfumerede mildhed. Den skal bruge lidt luft og gerne noget ro i flasken, så vil den samle sig, og den vil være umulig at afvise. Lige nu er den meget ung, og skelettet kan virke lidt skrøbeligt – men der sidder mange lækre lunser på det, og de bliver endnu lækrere og mere udfordrende, så gem den roligt.”

995,00 kr.

 

18/20

Beaune Clos de la Mousse, 2013, 1’er Cru, AOC

"Den kommer fra et Monopole, hvor Bouchard altså er eneejer. Den har en fristende, dyb næse med modne kirsebær og skødesløs røg og en blød, tør, raffineret smag, der udtrykker Beaunes milde, feminne former, men

uden den mindste skrøbelighed i strukturen. Den er robust, den har karakter, den sigter mod stjernerne - og når et godt stykke på vej.”

449,95 kr.               

-

 

 

17,5/20

Beaune Teurons, 2013, 1’er Cru, AOC 

"Teurons er et domaine. Vinen er mild, blød, tør og raffineret saftig. Den har ikke så mange finesser som Clos de la Mousse, den er mere konsekvent, mere pebret og målrettet, den har karakter, men den er diskret, næsten genert. Efter 15-20 min. viser den ren og nydelig smag af tørrede bær: kirsebær, brombær, blåbær – men uden en dråbe sødme.”

449,95 kr.   

 

16,5/20

Savigny-les-Beaune, Les Lavières 1’er Cru, 2013, AOC

”Det er et glas af sæsonens røde bær, samlet med varsomhed og presset med charme. Pr. tradition giver Savigny ikke voldsomme vine, men elegance og friskhed, og det har denne 2013’er heldigvis også. Den er ikke i de tunge vægtklasser, men alligevel en spændende, tør og alsidig madvin. Jeg synes endda, den er mere adræt og spændende end 2010’eren.”

369,95 kr.   

 

16/20

Bourgogne Hautes-Côtes de Nuits, 2013, AOC

”Uanset hvad man kan få ud af Pinot Noir kloden rundt, kan man ikke lave en så klassisk, dyb og karakterfuld Bourgognenæse som i denne ydmyge vin fra Côte d’Ors skråninger. Smagen er tør og stram, også typisk Bourgogne, men uden næsens røg og charme. En fortræffelig madvin med pæn, lille Bourgognekarakter.”

179,95 kr.

 

 

Læs videre på www.bouchard-pereetfils.com

og hos den danske importør påwww.eriksorensenvin.dk