Spændende Oregon (24-04-2015)

Spændende Oregon

Joe Dobbes gjorde et kort ophold i Danmark med tre gode beviser på, at Oregons Pinot Noir’erer blandt de mest spændende i verden.

 

Af HENRIK OLDENBURG

 

Modsat så mange andre unge, håbefulde amerikanere, der har fået mod på at dyrke vin, valgte Joe Dobbes at tage på ”dannelsesrejse” til de europæiske vinmarker, inden han pressede den første drue hjemme I Oregon. Derfor havde han gjort nyttige erfaringer i Tyskland og i Bourgogne, da han sammen med familien åbnede ”Joe Dobbes Family Estate Winery” i 2003.

                      Vineventyret i Oregon er i det hele taget ret nyt. Der blev plantet vinstokke tilbage i 1960’erne og 70’erne, hvor ikke mindst David Lett (Eyrie Vineyards) blev pionér, men der gik adskillige år, hvor Oregon måtte nøjes med at være særdeles lovende, nemlig for Pinot Noir. Men det tager tid at lave ordentlig vin, og selv den nyeste mekanik kan ikke opveje, at vinstokke skal have en vis alder for at give brugbare druer.

                      Forudsætningernevar der. Staten Oregon ligger i et geografisk og klimatisk smørhul, vandret set med Washington State mod N og Californien mod S og mellem de to lodrette bjergkæder Coast Range mod V og Cascade Range mod Ø – og statens fineste vindal Willamette Valley ligger netop midt i smørklatten.

                      Det er også her, Joe Dobbes og hans familie laver vin. De råder over 214 ha I Willamette Valley og er yderligere med i forskellige vinprojekter rundt omkringi staten – men kun i Oregon. Naboerne mod nord og syd er mere til Chardonnay og Cabernet, mens Oregon har kastet kærligheden på Pinot Noir og som grøn drue har forelsket sig i Pinot Gris, der i dag er den næstmest plantede drue i Oregon efter Pinot Noir, med Chardonnay på en beskeden tredjeplads.

                      Joe Dobbes laver en halv snes forskellige Pinot Noir’er, hvoraf de 4 er geografisk betingede som enkeltmarksvine, mens resten er cuveer med fantasinavne. Det giver naturlige udsving i karakter (og pris!), men for at gøre det lidt mere overskueligt har Joe delt sine Pinot Noir’er i tre rangklasser (sammen med en mindre produktion af andre eneltdruedruer): Dobbes Vine, ”Wine by Joe” og ”Jovino”.  Men det er ulige mere oplysende at skelne mellem enkeltmarks-Pinot’erne og blandingerne.

                      I går gjorde Joe Dobbes holdt i København, hvor hans danske importør Theis Vine præsenterede et lille udvalg , der fint illustrerede Joes spændvidde. Det var en nydelig, stram og velbalanceret 2013 Pinot Gris fra Willamette Valley, lavet på rustfrit stål og uden malolaktisk gæring (169,95 kr.) – og 3 Pinot Noir’er i stigende pris og kvalitet:

                     

 

16/20

Dobbes Wine by Joe Pinot Noir, 2013, Willamette Valley

“Tør og frisk med behersket jordbærsmag. Ret slank, men alligevel ret robust og med pæn og tydelig druekarakter.”

209,95 kr.

 

 

16,5/20

Dobbes Grand Assemblage  Pinot Noir, 2012, Willamette Valley

“Tæt, tør bærsmag, solid stil, vellykket fortolkning af Pinot Noir med lang, tør finish og eftersmag. Den spiller på sin robuste druesmag, ikke på finesser og nuancer, men den er en rigtig brugbar madvin.”

299,95 kr.

 

 

18,5/20

Dobbes Meyer Vineyard Pinot Noir, 2011, Dundee Hills AVA

“De franske kloner fra Dijon blev plantet lige efter årtusindskiftet , men giver allerede en bemærkelsesværdig, raffineret vin med personlighed og spændende druekarakter. Den begynder med tør, intens bærsmag og åbner sig fornemt med friske, røde bær og mineraler. Den har endda krop, men det vigtigste er dens ynde og charme, der peger tilbage mod klonernes hjemstavn. Flot Oregon Pinot Noir.”

699,95 kr.

 

Selv dette begrænsede udvalg viserJoe Dobbes’ dygtighed i kunsten at dressere Pinot Noir, og de 3 Pinot’er bekræfter også Oregons position som den eneste lokalitet uden for New Zealand, der kan få de klassiske vindyrkere i Côte d’Or til at sove uroligt om natten.

 

Læs mere om vinene på www.dobbesfamilyestate.com

og hos den danske importør på www.theis-vine.dk